De Kiem van Houten

Houten

De Kiem van Houten is dé nieuwe woonwijk in Houten. Een nieuw startpunt, waar je woont om te leven en te beleven, de plek waar je direct je draai vindt. Dat kan ook bijna niet anders, want er is ruimte in en om huis, in de buurt is volop groen en water om te spelen, te sporten en te relaxen. Alles wat je nodig hebt is op comfortabele loop- en fietsafstand. Je woont bovendien ideaal centraal in het land. Je bent zó op weg, maar ook weer snel thuis.

Thuis in de Kiem van Houten

De jonge wijk ‘ontkiemt’ met in totaal 308 woningen en appartementen. De woningmix is aantrekkelijk en divers, met een karakteristieke dertigerjarenstijl in een herkenbare stedenbouwkundige setting. Zo mooi! Je vindt er rijwoningen, halfvrijstaande woningen in varianten, driekappers, vrijstaande woningen, patiobungalows en appartementen. Een deel van de woningen en appartementen is bestemd voor verhuur. De Kiem van Houten is de nieuwste en de laatste woonwijk binnen De Vijfwal in Houten-Zuid. Neem eens een kijkje in deze mooie woonbuurt!

Bekijk de foto’s van het resultaat in de onderstaande fotogalerij >>
Fotografie: ©Thea van den Heuvel Fotografie & Film

Woonplek met ambities

De wijk is Nul-Op-de-Meter en gasloos. Goed voor het milieu, dus ook voor jou en je portemonnee. Wonen met Nul-Op-de-Meter in een duurzame, openbare groene ruimte zorgen ervoor dat je je helemaal thuis voelt. De Kiem van Houten voldoet aan zeer hoge kwaliteitseisen en is dan ook bij uitstek een woonplek met ambities. Een duurzame openbare ruimte hoort daarbij. De Klimaatadaptatiegedachte – het inrichten van de openbare ruimte met het oog op toekomstige klimaatveranderingen – wordt toegepast door onder andere beperking van verhardingen met o.a. ‘groene’ parkeervakken, dubbel gebruik van parkeerruimte en duurzame wateropvang. Ook worden op diverse locaties in het plan laadpalen geplaatst. Lees er meer over onderaan deze webpagina.

Mooi, ruim en uiterst duurzaam wonen in een groene waterrijke omgeving, een ware luxe in het centrum van het land. 

Woonplek met ambities

In De Kiem van Houten wordt flink uitgepakt als het gaat om minimalisatie van energieverbruik. Zo worden de woningen gerealiseerd als een gasloze Nul-Op-de-Meter (NOM) uitvoering. Vraag je je af wat daar precies mee bedoeld wordt? Eigenlijk is het heel eenvoudig. Nul-Op-de-Meter houdt in dat je woning bij normaal gebruik – uitgaande van een gemiddeld Nederlands gezin – over een jaar gezien en bij gemiddelde Nederlandse klimaatcondities, evenveel energie opwekt als wat je verbruikt waardoor je energielasten dalen. Dat klinkt niet alleen goed: dat is het ook!

Klaar voor de toekomst

In het Energieakkoord voor duurzame groei (2013) is afgesproken dat alle burgers in Nederland in 2050 in een energieneutraal huis moeten wonen en dat er dus per saldo geen CO2-uitstoot plaatsvindt. Dat wordt bereikt door Nul-Op-de-Meter te bouwen. Daarnaast is de verplichte gasaansluiting in nieuwbouwwoningen per 1 juli 2018 vervallen. De Kiem van Houten wordt dan ook volgens hoge energievereisten opgeleverd. Daarmee is de nieuwbouwwijk straks klaar voor de toekomst.

Energiezuinig en comfortabel

Wie denkt dat energie besparen verlies van comfort betekent, heeft het bij het verkeerde eind. Bij een Nul-Op-de-Meter-woning gaan energiezuinigheid en comfort namelijk hand in hand. Hoe dat werkt? Alles start met het goed isoleren van de woning. Daardoor is er minder warmteverlies. Verder wordt de woning via een wtw-installatie mechanisch geventileerd, wat ten goede komt aan een gezond binnenklimaat. Energieverlies wordt zo verder beperkt. Ook het energieverbruik wil je beperken. Omdat de woning niet meer aangesloten wordt op het gasnet maakt de traditionele cv-ketel plaats voor een elektrische warmtepomp. Door het installeren van deze pomp, in combinatie met vloerverwarming (en vloerkoeling), kan de woning het hele jaar door op een constante, aangename temperatuur gehouden worden.

Schematische weergave van de toegepaste systemen

Energieverlies beperken

Om ‘Nul-Op-de-Meter’ mogelijk te maken treffen we energiebeperkende maatregelen. Dit begint bij de schil van de woning. Door de woning goed te isoleren, kierdicht te maken en te voorzien van triple glas, is er minder warmteverlies, oftewel minder verlies van energie. Voor een prettig en gezond binnenklimaat is er wel ventilatie nodig. Om het energieverlies te beperken, wordt er een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning toegepast. Dit systeem verwarmt de inkomende koele buitenlucht door middel van afgezogen warme binnenlucht. De inkomende lucht wordt gefilterd en komt opgewarmd en schoon de vertrekken binnen. Ook wordt er nog een andere energieslurper aangepakt: warm en lang douchen. Heerlijk! Maar dat warme water zomaar laten wegspoelen is ook een vorm van energieverlies. Met een douchewarmteterugwinningssysteem wordt dit warme gebruikte douchewater toegepast om schoon leidingwater voor te verwarmen. Handig! Zo wordt er minder energie verspild, of het nu in de vorm van warmte of stroom is.

All-Electric en energieverbruik

De woningen zijn all-electric en niet aangesloten op het gasnet. De elektrische bodemwarmtepomp zorgt voor de verwarming van de woning en het water. Doordat je nu elektriciteit gebruikt voor het koken, het verwarmen van de woning en het warm maken van water, zal het elektraverbruik hoger zijn dan je in een woning met gasaansluiting gewend bent. De bodemwarmtepomp biedt een efficiënte, energiezuinige manier om warm water te maken. Voor het verwarmen van de woning en het tapwater wordt er gebruik gemaakt van de vrij beschikbare warmte in de aardbodem. Doordat het water wordt voorverwarmd is er minder energie nodig om het op de gewenste temperatuur te brengen. Een ingenieuze en duurzame oplossing. Dit werkt als volgt: onder de woning worden bodemlussen diep onder de grond ingebracht, naar de zogeheten bodembron. De bodem heeft op grote diepte over het hele jaar gezien een vrij constante temperatuur. De warmtepomp pompt water door de bodemlussen. Het water wordt hierdoor voorverwarmd door de bodem. Eenmaal in de woning warmt de warmtepomp dit water verder op en kan dan worden toegepast voor warm tapwater en de vloerverwarming. In de zomer heeft de bodembron – die koeler is dan de buitentemperatuur boven de grond – een omgekeerde werking: het water in de vloerverwarming wordt dan juist gekoeld, waardoor je woning ook in de zomer aangenaam koel blijft. Door de warmte vanuit je woning naar de bodembron te transporteren, regenereer je de bodembron.

Wil je je energieverbruik nog verder terugbrengen, dan heeft je leefwijze daar de meeste invloed op. Door bijvoorbeeld ledverlichting toe te passen en te kiezen voor energiezuinigere (huishoudelijke) apparaten maak je al een slag. Ook minder lang douchen en het niet onnodig open laten staan van de ramen als het kouder wordt, beperken het energiegebruik. Het openzetten van ramen is overigens helemaal niet meer nodig, want de filters in het ventilatiesysteem zorgen ervoor dat de inkomende lucht vaak schoner is dan de buitenlucht. Hoe dan ook: naast alle technische systemen ben je er zelf bij om je energieverbruik te reduceren.

Altijd voldoende stroom

Een Nul-Op-de-Meter-woning wekt op jaarbasis voldoende stroom op om het energieverbruik van de gebouw gebonden installaties, inclusief de wettelijk vereiste huishoudelijke bundel, te compenseren. Verbruik je meer energie dan de vastgestelde huishoudelijke bundel dan ontvang je hiervoor aan het einde van het jaar een energierekening. Let op: De salderingsregeling wordt in de toekomst afgebouwd waardoor de kosten voor het afnemen van elektriciteit hoger worden dan de vergoeding die je ontvangt wanneer de pv-panelen stroom terugleveren. Het opwekken van stroom gebeurt niet op alle momenten dat je stroom verbruikt. Daarom is de woning altijd aangesloten op het elektriciteitsnet. Je bent vrij om de door jou gewenste energieleverancier te kiezen.

Je hebt het snel in de vingers…

Anders dan het vanzelfsprekende stroom- en aardgasgebruik dat we tot nu toe kenden, is het gebruik van een Nul-Op-de-Meter-woning, door de warmtepomp met vloerverwarming en het balansventilatiesysteem even wennen. Maar daar wen je heel snel aan!

Vriendelijk voor de aarde

Wonen met Nul-Op-de-Meter en zonder gebruik van aardgas: het is even nieuw en anders maar voor je het weet , weet je niet beter. Je bent vriendelijk voor onze aarde door je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Een beter milieu begint letterlijk bij jezelf. Je krijgt er veel voor terug!

Financieel aantrekkelijk

Een NOM-woning resulteert in een energierekening die lager is dan normaal, maar vastrecht, aansluitkosten en belastingen moeten nog steeds betaald worden. Ook bieden diverse geldverstrekkers, onder voorwaarden, de mogelijkheid om energiebesparende voorzieningen via de hypotheek te financieren. Met een inkomenstoetsing wordt bepaald hoeveel geleend mag worden. Vraag bij je bank altijd even naar de mogelijkheden.

De voordelen op een rij

De voordelen van een Nul-Op-de-Meter-woning nog even op een rij:

– De woning is goed geïsoleerd
– Je gezondheid profiteert van een goed en schoon binnenklimaat
– De woning is voorzien van een warmtepomp, pv-panelen en balansventilatie
– Je wooncomfort is optimaal door gebruik van vloerverwarming en -koeling en balansventilatie
– Je woning heeft een EPC* die lager is dan 0
– Je kunt besparen op je energielasten
– Je kunt meestal een hogere hypotheek krijgen
– Je woning heeft energielabel A, een gunstig energielabel is positief voor de waarde van je huis
– Je gebruikt geen aardgas
– Je draagt bij aan een beter milieu
– Je woning is klaar voor de toekomst

* Energie Prestatie Coëfficiënt: het getal dat de energiezuinigheid van de woning aangeeft. Kleiner of gelijk aan nul betekent dat de woning energieneutraal is.

Locatie