Nul-Op-de-Meter

In De Kiem van Houten wordt flink uitgepakt als het gaat om minimalisatie van energiegebruik. Zo worden de woningen gerealiseerd als een gasloze Nul-Op-de-Meter (NOM) uitvoering. Vraag je je af wat daar precies mee bedoeld wordt? Eigenlijk is het heel eenvoudig. Nul-Op-de-Meter houdt in dat je woning bij normaal gebruik – uitgaande van een gemiddeld Nederlands gezin – over een jaar gezien en bij gemiddelde Nederlandse klimaatcondities, evenveel energie opwekt als wat je gebruikt waardoor je energielasten naar nul gaan. Dat klinkt niet alleen goed: dat is het ook!

Energiezuinig en comfortabel

Wie denkt dat energie besparen verlies van comfort betekent heeft het bij het verkeerde eind. Bij een Nul-Op-de-Meter-woning gaan energiezuinigheid en comfort namelijk hand in hand. Hoe dat werkt? Alles start met het goed isoleren van de woning. Daardoor is er weinig warmteverlies. Verder wordt de woning uitstekend geventileerd, wat ten goede komt aan een gezond binnenklimaat. Energieverlies wordt zo sterk beperkt. Ook het energiegebruik wil je beperken. Omdat de woning niet meer aangesloten wordt op het gasnet maakt de traditionele cv-ketel plaats voor een warmtepomp. Door het installeren van deze pomp kan de woning het hele jaar door op een constante, aangename temperatuur gehouden worden. Ook kun jij zelf het nodige doen om nóg minder energie te gebruiken, door bijvoorbeeld energiezuinige (huishoudelijke) apparaten en led-verlichting te gebruiken. Kortom: er is veel te vertellen over energie…

Schematische weergave van de toegepaste systemen

Energieverlies beperken

We zeiden het al: een woning ‘Nul-Op-de-Meter’ maken begint met het beperken van energieverlies. Door je woning goed te isoleren, kierdicht te maken en tripleglas toe te passen is er zo min mogelijk warmteverlies, oftewel zo min mogelijk verlies van energie. Dat is natuurlijk niet genoeg. Voor een prettig en gezond binnenklimaat is ventilatie nodig. Er wordt dan ook een ventilatiesysteem met warmteterugwinning toegepast. Dit systeem verwarmt de inkomende koele buitenlucht door middel van afgezogen warme binnenlucht. De inkomende lucht wordt gefilterd en komt opgewarmd en schoon de woonkamer binnen. Ook wordt er nog een andere energieslurper aangepakt: warm en lang douchen. Heerlijk! Maar dat warme water zomaar wegspoelen is ook een vorm van energieverlies. Met een douchewarmteterugwinningssysteem wordt dit warme gebruikte douchewater juist toegepast om schoon leidingwater voor te verwarmen. Handig! Zo wordt zo min mogelijk energie verspild, of het nu in de vorm van warmte of stroom is.

Energiegebruik omlaag

Het is duidelijk dat je woning toegerust wordt om energieverlies te beperken, maar ook het energiegebruik moet zo laag mogelijk gehouden worden. Daarom wordt een warmtepomp met bodembron geïnstalleerd. Deze pomp biedt een heel efficiënte, energiezuinige manier om warm water te maken. Dit werkt als volgt. Onder de woning worden bodemlussen tot een plek heel diep de grond in gebracht, wat de bodembron genoemd wordt. De bodem heeft op grote diepte over het hele jaar gezien een vrij constante temperatuur. De warmtepomp pompt water door de bodemlussen en wordt zo opgewarmd door de bodem. Eenmaal in de woning warmt de warmtepomp dit verder op en kan dan worden toegepast voor warm tapwater en de vloerverwarming. In de zomer heeft de bodembron – die koeler is dan de buitentemperatuur boven de grond – een omgekeerde werking: de vloerverwarming wordt dan juist gekoeld, waardoor je woning ook in de zomer aangenaam koel blijft. Door de warmte vanuit je woning naar de bodembron te transporteren regenereer je de bodembron.

Wil je nog verder je energiegebruik terugbrengen, dan heeft je leefwijze daar ook zeker invloed op. Door bijvoorbeeld led-verlichting toe te passen, te kiezen voor energiezuinigere (huishoudelijke) apparaten maak je al een slag. Ook minder lang douchen en de ramen niet onnodig open laten staan als het kouder wordt beperken het energiegebruik. Het openzetten van ramen is overigens eigenlijk helemaal niet meer nodig want de filters in het ventilatiesysteem zorgen ervoor dat de inkomende lucht zelfs vaak schoner is dan de buitenlucht. Hoe dan ook: naast alle technische systemen ben je er zelf bij om je energiegebruik zoveel mogelijk te reduceren.

Altijd voldoende stroom

Als je in een Nul-Op-de-Meter-woning woont, wekt je woning op jaarbasis gegarandeerd voldoende stroom op om het energiegebruik inclusief de wettelijk vereiste huishoudelijke bundel te compenseren. Gebruik je meer energie dan de vastgestelde huishoudelijke bundel, dan ontvang je aan het einde van het jaar een energierekening. Gebruik je minder energie? Dan is het zelfs mogelijk dat je helemaal geen energierekening ontvangt. Je woning is dus wel aangesloten op het elektriciteitsnet en je kiest ook een energieleverancier.

Je hebt het snel in de vingers…

Anders dan het vanzelfsprekende stroom- en aardgasgebruik dat we tot nu toe kennen is het gebruik van een Nul-Op-de-Meter-woning en -systemen even wennen. Daar wen je heel snel aan! Bovendien controleert een monitoring systeem je energiegebruik. Zo zie je op ieder gewenst moment hoe je omgaat met je eigen stroom. Natuurlijk wordt je goed voorgelicht over hoe je op de juiste manier gebruik maakt van de toegepaste techniek: de warmtepomp, de zonnepanelen, het ventilatiesysteem en het monitoringsysteem. Hierdoor wordt je geholpen jaarlijks écht nul op je meter te behalen en maximaal comfort in je woning te bereiken.

Vriendelijk voor de aarde

Wonen met Nul-Op-de-Meter en zonder gebruik van aardgas: het is even nieuw en anders maar voor je het weet ben je eraan gewend. Je bent vriendelijk voor onze aarde door je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Een beter milieu begint letterlijk bij jezelf. Je krijgt er veel voor terug!

Klaar voor de toekomst

In het Energieakkoord voor duurzame groei (2013) is afgesproken dat alle burgers in Nederland in 2050 in een energieneutraal huis moeten wonen en dat er dus per saldo geen CO2-uitstoot plaatsvindt. Dat wordt bereikt door Nul-Op-de-Meter te bouwen. Daarnaast is de verplichte gasaansluiting in nieuwbouwwoningen per 1 juli 2018 vervallen. De Kiem van Houten wordt dan ook volgens hoge energievereisten opgeleverd. Daarmee is de nieuwbouwwijk straks klaar voor de toekomst.

Financieel aantrekkelijk

Nul-Op-de-Meter betekent niet alleen dat energiekosten flink omlaag gaan ten opzichte van energiekosten van woningen die tot nu als de standaard beschouwd werden. Ook bieden diverse geldverstrekkers onder voorwaarden de mogelijkheid om energiebesparende voorzieningen via de hypotheek te financieren. Met een inkomenstoetsing wordt bepaald hoeveel geleend mag worden. Bij de inkomenstoetsing van een Nul-Op-de-Meter-woning blijven energiebesparende investeringen tot maximaal € 25.000,- buiten beschouwing onder de voorwaarde dat het bruto jaarinkomen minimaal € 33.000,- bedraagt. Ook moet er een instandhoudingsovereenkomst voor minimaal 10 jaar worden afgesloten. Vraag bij je bank altijd even naar de mogelijkheden.

Voordelig

De voordelen van een Nul-Op-de-Meter-woning nog even op een rij:

– Je woning is zeer goed geïsoleerd
– Je woning wordt goed geventileerd
– Je gezondheid profiteert van een goed en schoon binnenklimaat
– Je wooncomfort is optimaal door middel van vloerverwarming, vloerkoeling en balansventilatie
– Je woning heeft een EPC* die kleiner is dan 0
– Je energielasten gaan omlaag
– Je kunt een hogere hypotheek krijgen
– Je woning is meer waard dan vergelijkbare bestaande woningen zonder Nul-Op-de-Meter en met aardgas
– Je gebruikt geen aardgas
– Je draagt bij aan een beter milieu
– Je bent klaar voor de toekomst.

* Energie Prestatie Coëfficiënt: het getal dat de energiezuinigheid van de woning aangeeft. Kleiner of gelijk aan nul betekent dat de woning energieneutraal is.